Afgelopen vrijdag 31 maart 2023 was het dan zover. De nieuwe talenten meldden zich voor kennismaking met één van de leukste hobby’s. Hedwig opende de avond en stelde Guus en Annewiep voor en Guus vervolgde met het uitleggen van de gang van zaken. Daarna verspreidden de nieuwe muzikanten zich met de ervaren muzikanten over het gebouw, per instrument op een andere plek, om kennis te maken met het instrument. Hoe zet je het in elkaar, hoe houd je het vast, hoe blaas je erop (of sla in het geval van slagwerk natuurlijk). Hedwig, Sandra, Koen, Marjolein, Brigit en Lisette hielpen hierbij de nieuwe muzikanten, want zoals Guus zei: zodra je weet wat hafa is ben je een muzikant. :), net als Thomas Geerts, die vanaf komende zaterdag de leiding in handen gaat nemen en Annewiep. 

Er werden direct al vier noten aangeleerd en dat ging voorspoedig. Toen dat een beetje lukte, werd de groep bij elkaar gezet en begon het samenspelen al. Iedereen was heel enthousiast en het was erg leuk te zien hoe snel het dan gaat. Al was het wel erg vermoeiend, aldus een deelnemer. Vragen konden gesteld worden en huiswerk meegegeven, zodat duidelijk was waar aan gewerkt kan worden. 

De groep bestaat uit altsaxofoons,  tenorsaxofoons, slagwerk, een trombone,  een bariton en een bugel. Mooi gevarieerd dus. Ik ben heel benieuwd naar de komende weken. 

Lisette 

♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪

Inmiddels hebben zich al meerdere enthousiaste deelnemers aangemeld voor dit project en er kunnen er nog meer bij.

Omdat wijzelf zoveel plezier ervaren aan onze hobby willen we ook anderen dat graag laten ervaren. Dus voor iedereen die altijd de droom had om nog eens muziek te gaan maken is dit dé kans. Tegelijkertijd is het een mooie opstap voor mensen die jaren geleden zijn gestopt met muziek maken en dat weer willen oppakken. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende instrumenten: bugel, trombone, trompet, bariton, alt- en tenorsaxofoon en verschillende soorten slagwerk.

Nieuw Talent Orkest is een initiatief van de Friese dirigent en musicus Guus Pieksma. Ouders van leerlingen vroegen of zij ook eens een instrument mochten uitproberen en zo is het project ontstaan. Het werd een succes en andere verenigingen volgden. Inmiddels heeft het project in het hele land al veel nieuwe muzikanten opgeleverd die nu samenspelen in opleidingsorkesten. Samen met Annewiep Bloem is het Nieuw Talent Orkest inmiddels uitgegroeid tot een compleet concept met wervingsplan en methode (orkestmap en video-instructies). Pieksma over de kracht van Nieuw Talent Orkest: “Er is geen drempel. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er vanuit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Dat je samen vanaf nul begint vinden mensen heerlijk. Het is iedere keer weer geweldig te zien hoe iedereen geluid uit het instrument krijgt en zomaar de eerste noten speelt! Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop!”

Deelnemers gebruiken een instrument en lessenaar van de vereniging. Alle instrumenten liggen klaar op de eerste repetitie. We vragen mensen altijd of ze een voorkeur voor een instrument hebben. Vaak is dat zo. Dan reserveren we dat instrument. Mensen die geen voorkeur hebben kunnen op de eerste repetitie een instrument kiezen. Daarin adviseren we ze dan natuurlijk. 

De vereniging kijkt erg uit naar de eerste repetitie. Onze ervaren muzikanten staan klaar om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Dat doen we bij alle tien repetities trouwens. 

Als afsluiting van het project organiseren we een feestelijk concert met Excelsior. Dan kan iedereen naar het resultaat komen luisteren.

Doe je mee?

Voor de mensen die nog twijfelen of ze mee willen doen laten we nieuwe muzikant Hetty (54 jaar) aan het woord. Ze is begonnen bij Nieuw Talent Orkest en speelt nu bugel bij een samenspeelgroep voor nieuwe muzikanten. Haar droom is om bij de fanfare te gaan spelen: “Ik wilde altijd al graag een blaasinstrument spelen, maar het is er om allerlei redenen nooit van gekomen. Dít was mijn kans. Ik vond het spannend, maar dat was gauw voorbij. De sfeer is positief. Je kunt echt veel meer dan je denkt. Dat je het samen doet maakt het extra leuk. Ik ben helemaal verknocht geraakt aan mijn bugel in muziek maken. 

Mail of bel voor meer informatie met Hedwig van der Jagt: nieuwtalent@excelsior-oostzaan.nl of 06 – 49 660 335

Dit project haalde zelfs het 8-uur journaal van de NOS https://nos.nl/l/2447950

Ook KRO/NCRV besteedde er aandacht aan: https://www.youtube.com/watch?v=Q2FlRmtYHMw  

Of bekijk dit filmpje op You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=96Dz31yspg4 waarin de werkwijze duidelijk uitgelegd wordt